Vești noi pentru elevi! Programa pentru examenele naționale din 2021, la Evaluare Națională și Bacalaureat a fost modificată. Decizia de adaptare a programei a fost luată din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile au luat o astfel de decizie deoarece există lipsuri mari în materii, din cauza învățământului online.

Nu doar pandemia este de vină

În acest context, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi24 că o parte dintre modificările propuse pentru programa pentru BAC din acest an nu au fost făcute doar din cauza pandemiei. Ele au fost făcute pentru ca materia de examen să fie adaptată „dorințelor fiecărui elev. Este vorba despre o modificare a subiectelor studiate,pentru ca elevii să fie mulțumiți de ce studiază, indiferent de facultatea pe care și-au propus să o studieze după terminarea liceului. Așadar,  noua programă este stabilită de așa natură încât să fie pe placul tuturor, fiind mult mai accesibilă, iar elevii să se poată concentra și pe studiile pentru admiterea la facultate.

Modificări făcute pentru sprijinul elevilor

Conform celor spuse de ministru, comentariile literare pentru Bacalaureat vor fi de folos tuturor elevilor care vor urma facultăți în România. În schimb, aceste comentarii nu sunt utile pentru elevii care vor să studieze pe teritoriu internațional. Pentru această categorie de elevi s-a decis schimbarea programei.

programa bac 2021
programa bac 2021

„Programa ar trebui să fie mult mai flexibilă pentru a putea fi adaptată aspirațiilor fiecărui elev. Avem elevi de clasa XII-a care vor să meargă la Johns Hopkins University și ne spun că acolo nu le vor folosi deloc aceste comentarii literare pe care trebuie să le învețe pentru bacalaureat”, a susținut Sorin Cîmpeanu.

De altfel, programa ministrul Educației consideră că programa pentru Bacalaureat este necesară pentru toți elevii, însă flexibilitatea ei îi ajută pe cei care nu vor să studieze în domeniul literelor, artelor, etc.

Mai mult, Sorin Cîmpeanu susține că procesul de adaptare a programei de BAC va continua și pe viitor, în așa fel încât cei care se duc la facultate să se poată învăța mai mult și la examenul de admitere în învățământul universitar. Într-o astfel de situație sunt studenții la medicină, spre exemplu, la IT sau la Academiile din MAI, MJ, MApN, etc.