Se vor tăia salariile românilor? Raluca Turcan a spus totul

Raluca Turcan, noul ministru al Muncii a ieșit public cu noi declarații legate de salariile a milioane de români.

Se vor tăia salariile românilor? Raluca Turcan a spus totul
Se vor tăia salariile românilor? Raluca Turcan a spus totul

Raluca Turcan, ministrul Muncii din Executivul aflat sub conducerea lui Florin Cîțu, a răspuns la întrebarea care se afla pe buzele tuturor angajaților din România. Se vor tăia, sau nu, salariile românilor?

Raluca Turcan a dezbătut subiectul tăierii salariilor și a promis că autoritățile nu vor avea în plan să taie din veniturile salariale. În schimb, ce a recunoscut Turcan a fost că se va verifica modul în care sunt acordate o serie de sporuri. În urma analizelor, anumite categorii de români nu vor mai avea parte de aceste sporuri.

Turcan explică diferența dintre referirea la salarizare și sporuri, mai ales atunci când este vorba despre banii publici și despre funcțiile bugetarilor. Aceasta urmărește echilibrarea sistemului de sporuri, mai ales acolo unde se primesc acești bani pe funcții care nu includ activitatea sporului respectiv. Aceasta a susținut clar că salariile propriu zise nu vor fi afectate.

Turcan vrea verificarea sporurilor

În momentul în care a intrat în aplicare Legea salarizării unitare, tot mai multe discuții au avut loc în România, mai ales între cei din scena politică. În acest context, Raluca Turcan a explicat să există probleme mari în sistem atunci când vine vorba despre salarizarea la angajații de la stat. Aceasta consideră că este un adevărat haos și că principiile de bază nu se mai respectă. Legea salarizării unitare a intrat în vigoare în anul 2017. De altfel, ministrul Muncii susține că informațiile legate de o posibilă tăiere a salariilor au fost furnizate doar pentru propagandă.

Se vor tăia salariile românilor? Raluca Turcan a spus totul
Se vor tăia salariile românilor? Raluca Turcan a spus totul

„Este un haos în momentul de față privind salarizarea.  Dau câteva exemple. În primul rând legea este gândită pe grupe ocupaționale, în care unii au fost crescuți mai repede. În categoria celor care au crescut există activități similare altor categorii ocupaționale și, în momentul în care au crescut aceștia, cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare și în felul acesta am ajuns la procese în instanță, câștigate, cu drepturi care trebuie plătite.

Nimeni nu își propune să taie venituri. Aceasta este o temă inventată, propagată în perioada de campanie electorală, și s-a dovedit a fi neadevărat. Nu ne dorim să tăiem niciun venit”, a declarat, joi seara, ministrul Raluca Turcan.

Rămâne de văzut ce sporuri vor fi anulate, după ce comisiile de specialitate vor analiza fiecare domeniu din sectorul bugetar. De partea cealaltă, românii tot vor resimți o schimbare la grila de salarizare, asta deoarece sporurile creșteau clar sumele pe care angajații le primeau lunar.