Ministerul Sănătății și-a propus să schimbe criteriile pentru carantină. Anunțul a fost făcut de Andreea Moldovan.

Autoritățile din România au de gând să schimbe criteriile pentru introducerea localităților în carantină. Specialiștii în Sănătate Publică au concluzionat că incidența cazurilor depinde foarte mult de testare și că acolo unde se testează puțin, incidența e mică. Se pare că acesta nu este numărul real al cazurilor.

Ce va decide Ministerul Sănătății

În cursul zilei de azi, ministerul Sănătății va avea dezbateri cu Direcțiile de Sănătate Publică. Decizia este luată din cauză  că aglomerarea spitalelor este din ce în ce mai mare, iar rata de pozitivare să fie luată în calcul. Decizia a fost luată de Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății.

Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Moldovan.

Andreea-Moldovan
Andreea-Moldovan

Mai mult, Andreea Moldovan a explicat că autoritățile ar avea în plan să introducă un indicator de testare, deoarece ar fi nevoie chiar de 500, aproape 1000 de persoane care să ajute autoritățile să realizeze ce se întâmplă la nivelul populației. Potrivit acesteia, sunt foarte multe județe în care nu se raportează corect numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

Momentan, zeci de județe se află în carantină deoarece au depășit 6 cazuri la mia de locuitori rata de îmbolnăvire. Printre cele mai afectate zone sunt Ilfovul, care avea o rată de îmbolnăvire de 6.66 cazuri la mia de locuitori, urmat de Timiș cu 6.01 cazuri la mia de locuitori și București cu rata de infectare de 5.33 cazuri la mia de locuitori. Alte județe sunt în scenariul roșu, după ce au trecut cu mult de limita de 3 cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre Cluj, Alba, Timiș, Brașov, Sălaj, București, Constanța, Hunedoara și Ilfov.