Sorin Cîmpeanu, noi declarații legate de mărțișorul de 1 martie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut noi declarații legate de mărțișoarele și florile oferite de elevii din România, cu ocazia zilei de 1 martie.

sorin cimpeanu
sorin cimpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ieșit duminică, cu noi declarații, înainte cu o zi de 1 martie. Acesta a vorbit despre oferirea cadourilor în prima zi de primăvară. Ministrul este de părere că nu este un pericol respectarea tradiției prin oferirea de flori sau mărțișoare. Discuțiile vin după ce sute de români s-au întrebat dacă mâine vor putea oferi mărțișoare și flori, sau nu.

Ministrul le cere românilor să fie precauți

Cu toate acestea, ministrul recomandă ca darurile să fie oferite cu mănuși de protecție, iar dezinfectarea mâinilor să se facă înainte și după.

Atâta vreme cât respectăm regulile de distanțare deja impuse prin ordinul de ministru comun consider că nu este un pericol păstrarea tradiției prin a oferi o floare sau un mărțișor. Să păstrăm limitele de distanțare, să nu generăm aglomerări de persoane și nu văd să fie vreo problemă deosebită din această perspectivă”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Acesta este de părere că interzicerea florilor sau mărțișoarelor de 1 martie nu ar fi putut fi pusă în practică. Este pracric imposibil să iei și bucuria unui copil de clasa I, de grădiniță sau din învățământul primar, de a oferi un mărțișor, poate făcut de el, mamei , bunicii sau învățătoarei.

Copiii aveau nevoie să simtă bucuria de a dărui

Mai mult, ministrul știe că nu se putea lua și această bucurie copiilor, mai ales că nu oferirea de daruri reprezintă o transmitere periculoasă a virusului. Dar oare ce este mai periculos? Un pahar dintr-un bar, spălat superficial, împărțit la zeci de clienți pe zi, sau un mărțișor inofensiv, dat de un copil? Acest lucru a fost susținut, nu doar odată, de ministrul educației. Copii au avut nevoie de sprijin în această perioadă, mai ales că au studiat luni întregi de acasă.

Acum, aceștia au fost inițial opriți să ofere daruri de 1 martie, însă situația s-a schimbat rapid. După lunti discuții din scena politică, s-au luat decizii mai bune. Ministrul a permis ca elevii să poată da mâine mărțișoarele făcute de ei, sau chiar cumpărate, mămicilor și profesoarelor. La fel se va întâmpla și pe data de 8 martie, de Ziua Femeii.