Țările din UE au decis! Ce se întâmplă cu vaccinul Astra Zeneca

Este oficial! Mai multe țări din Uniunea Europeană au luat o nouă decizie în legătură cu campania de vaccinare împotriva coronavirusului cu Astra Zeneca.

Astra Zeneca
Astra Zeneca getty images

După ce au apărut câteva probleme legate de vaccinul Astra Zeneca Oxford, mai multe țări au decis să suspende vaccinarea, până se va analiza situația. Astăzi, o parte dintre acestea au luat și o decizie. Cum pandemia evoluează puternic, țările au reluat campania de vaccinare, însă nu toate!

Ce țări reiau vaccinarea cu Astra Zeneca

Italia, Franța, Letonia, Lituania și Cipru au anunțat deja că sunt primele care vor relua administrarea vaccinului de la AstraZeneca. Prima care va relua este Italia. Țara,grav încercată de pandemie, va a relua chiar de vineri imunizarea  împotriva COVID cu vaccinul de la AstraZeneca. Anunțul a fost făcut oficial mai marele guvernului de la Roma. De altfel, decizia a fost luată după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente a comunicat concluzia sa că este vorba despre un vaccin „sigur şi eficace”.

Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine’„ a indicat Draghi joi seară, într-un scurt comunicat.

Mai mult, autoritățile italiene au transmis că obiectivul principal al Guvernului este de a vaccina cât mai multe persoane într-un timp foarte scurt.

Unde se mai reia vaccinarea

Tot începând de vineri dimineață se va trece din nou la utilizarea acestui vaccin în Letonia şi Lituania, potrivit  anunţurilor celor două Ministere ale Sănătăţii. O decizie similară a fost luată şi ministerul de resort din Republica Cipru.

Astra Zeneca
Astra Zeneca

Ce se întâmplă în Franța

Premierul francez sprijină vaccinarea cu Astra Zeneca.  Din acest motiv, chiar el a anunțat că se va vaccina cu acest ser, pentru a da încredere populației.

Mai mult, chiar și Franţa va relua vineri vaccinările împotriva nemilosului virus, cu serul AstraZeneca, după anunţul autorităţilor farmaceutice europene care îl consideră ca fiind ″sigur şi eficient″⁣. Anunțul a fost făcut în această de premierul Jean Castex, relatează AFP.

Voi fi vaccinat mâine cu acest vaccin pentru a arăta că putem avea încredere deplină″⁣, a transmis premierul francez.

Vaccinul realizat de AstraZeneca Oxford împotriva coronavirusului nu ar avea legătură cu cazurile de cheaguri de sânge la plămâni care au dus la moartea unor pacienți. Se pare că între Astra Zeneca și tromboză nu ar exista nicio legătură. Mai mult, acesta este ″sigur şi eficace″⁣ şi ″⁣nu este asociat″⁣ unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, a anunţat joi, oficial, Agenţia Europeană pentru Medicamente. După anunțul agenției, țările au considerat că este momentul să reia vaccinare. În România, vaccinul Astra Zeneca va fi administrat la fel ca și până acum. Astfel, românii care doresc să se imunizeze o pot face în continuare.

Sursă foto: sugestiv/arhivă online (getty images)