Vești noi pentru românii care vor să se vaccineze! România intră într-o accelerare masivă a campaniei de vaccinare. Premierul Cîțu a făcut noi declarații.

Ce a transmis Cîțu

Premierul Florin Cîțu a transmis într-o conferință de presă că până la finalul lunii iulie poate fi atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate. Acesta speră doar ca românii să meargă la vaccin în număr cât mai mare. La ora actuală, situația nu este una roz.

Campania de vaccinare, știți foarte bine, iau în calcul lunile aprilie și luna mai, în aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate și în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinați. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populație care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitatea„, a spus Cîțu.

Acesta a precizat că este nevoie și de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

florin citu
florin citu

Mai mult, premierul Florin Cîțu susține că România va avea dozele necesare pentru vaccinarea a 10 milioane de români până la finalul lunii iulie. Acesta face apel la români să se programeze și să meargă la vaccin. Până în acest moment, numărul persoanelor programate este de 700.000 de români.

Situația vaccinărilor din România

Potrivit Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva coronavirusului, de sâmbătă și până duminică s-au vaccinat 48.335 de persoane. Dintre acestea, 20.458 persoane vaccinate cu 1 doză și 27.877 persoane vaccinate cu 2 doze. De la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent au fost utilizate 3.307.636 doze de vaccin. Acestea au fost utilizate la 2.110.922 persoane dintre care 914.208 persoane sunt  vaccinate cu 1 doză și alte 1.196.714 persoane vaccinate cu 2 doze.

Potrivit reprezentanților CNCAV, numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare în doar 24 de ore a fost de 124 reacții comune și minore. Dintre acestea, se pare că 19 reacții sunt de tip local și 105 reacții sunt generale.

De la debutul pandemiei, din data de 27 decembrie, au fost raportate 11.133 reacții comune și minore (3,4/1000 doze administrate). Din numărul total, 1.101 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 10.032 reacții generale. Cele mai întâlnite reacții sunt febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie.
Alte 94 de reacții adverse sunt în curs de investigare.