Noua mutație a coronavirusului se transmite cu până la 70% mai rapid, iar rata mortalității este cu până la 30% mai mare, arată primele studii. Din păcate însă, românii au înregistrat deja primele cazuri de îmbolnăvire cu tulpina britanică a virusului. Aproape în fiecare tară de pe Pământ ar fi minim un caz cu această tulpină. Din acest motiv, milioane de oameni se întreabă cât de eficientă este masca de protecție, chiar și în fața acestei mutații.

OMS lămurește întreaga lume

Organizatia Mondiala a Sănătății explică acum cât de importante sunt măștile de protecție. Chiar și măştile din pânză rămân la fel de eficiente în față mutațiilor găsite în Marea Britanie și în Africa. Cele două noi mutații ale virusului sunt mult mai periculoase, însă se transmit  în același mod ca prima mutație descoperită în Hubei.

“Măştile din pânză, nechirurgicale, pot fi folosite de toate persoanele cu vârsta sub 60 de ani care nu au probleme speciale de sănătate”, a explicat managerul departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove.

Mască protecție oms
Mască protecție oms

De altfel, aceasta a inoculat faptul că în toate zonele trebuie purtate măști. De cele mai multe ori, în spațiile publice se formează grupuri și cozi, motiv pentru care distanțarea socială nu mai poate fi respectată. La fel și în locurile cu ventilație slabă, sau cele neaerisite  corespunzător. Masca rămâne la fel de utilă în continuare, sustine OMS.

În unele țări se impune deja portul altui tip de mască. Germania şi Austria, spre exemplu, sunt primele care au impus portul măştilor medicale, chirugicale sau FFP2 . Acestea sunt obligatorii în magazine şi mijloace de transport. Bineînțeles, acestea au apărut deja în magazine la un preț mult mai mic față de cel pe care îl aveau la debutul pandemiei.

De partea cealaltă, guvernul francez a solicitat în regim de urgență să nu mai fie utilizate unele măşti textile. Este vorba chiar și despre cele făcute acasă. Francezii consideră că astfel de mijloace de protecție nu filtrează suficient noua mutație a coronavirusului.

OMS lasă liber de decizie pentru toate tările. Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății, țările sunt libere să ia deciziile, după cum consideră de cuviință.