Ministerul Educației a publicat un nou ordin legat de purtarea măștii la orele de sport și organizarea evaluărilor naționale! Documentul arată că elevilor din anii terminali li se solicită prezenţa la şcoală, chiar și în situația în care localitatea intră în scenariul roşu.

De altfel, noua hotătâre arată că se pot organiza examenele naţionale cu prezenţă fizică la o incidenţă mai mică de 6 la mie. În același timp, o altă veste bună arată s-a decis că masca de protecție nu mai este obligatorie la orele de sport desfășurate în exterior.

Calcule în fiecare săptămână

Ministrul anunță că este important ca toata activitățile să se organizeze conform ratei de infectare. Aceasta va fi publicată în fiecare zi de vineri. Ulterior publicării ei, autoritățile vor decide în ce scenariu va funcționa fiecare școală, săptămâna următoare. Mai mult, la peste 6/mia de locuitori rata de infectare, localitatea respectivă intră în carantină. Odată cu ea se suspendă toate activitățile culturale, artistice, HoReCa și didactice. Până la 6 la mie, se aplică scenariul în care se încadrează localitatea şi s-au apropiat mult scenariul galben de cel roşu.

Singura diferenţă e că în scenariul roşu, prezenţa fizică a celor din anii terminali e permisă dacă efectivele sunt până la maximum jumătate.

Analiza pe cele patru săptămâni de şcoală ne-a arătat că prezenţa fizică pentru elevii din clasele VIII-XII a fost sub jumătate, deci ele vor putea continua în scenariul roşu la fel cum au venit la şcoală şi în scenariul galben”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, sâmbătă, la Antena 3.

Ce prevede Ordinul semnat de ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Iată lista:

Scenariul de funcţionare al instituţiei școlare pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri;

În cazul în care incidenţa raportată în ultimele două săptămâni de zile a cazurilor dintr-o anume zonă este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenţă fizică pentru anumite categorii de elevi. Este vorba despre preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal.

evaluare nationala elevi
evaluare nationala elevi

Pe raza teritoriilor în care este instituită decizia carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.

Este permisă organizarea cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali și a examenelor.

Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta școlii şi în timpul pauzelor. Singura excepție : la orele de sport din exteriorul școlii, masca nu este obligatorie.