Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a  ieșit public cu noi declarații legate de verificările din sistemul bugetar. Raluca Turcan a povestit că a uimirea să descopere că există angajați din sistemul bugetar cu venituri lunare nete de 50.000 de lei, în timp ce majoritatea românilor sunt amăgiți cu minimul pe economie.

Bugetari cu salarii de jumătate de miliard de lei vechi

Ministrul Muncii a recunoscut că, după implementarea noi legi a salarizării pe care o propune, bugetarii care vor avea venituri mai mici „sunt cei care au acum venituri foarte mari”. La aceștia se vor face modificări mai ample. De altfel,  aceasta a descoperit că există bugetari cu venituri nesimțite de 50.000 de lei -salariu net.

Să ştiţi că sunt şi salarii de 50.000 în mână. Da, sunt, nu salariu, venituri, salariu plus sporuri. Nu aş vrea să încep să spun instituţiile, pentru că după aceea ne trezim cu reacţii adverse”, a declarat Raluca Turcan la un post de televiziune.

Mai mult, fostul vicepremier a transmis că beneficiarii unor astfel de salarii imense sunt cei dintr-o categorie profesională respectată. Așadar, ei vor fi primii care vor avea salariile scăzute.

Raluca Turcan a fost întrebată și cât înseamnă în acest caz sporurile dintr-un salariu de 50.000 de lei, Turcan a răspuns: „şi 80 la sută”.

raluca turcan
raluca turcan

Pensie specială de 79.000 de lei

Mai mult, Raluca Turcan a dezbătut și subiectul celeo mai mari pensii bazate pe contributivitate, care este de 39.000 de lei şi de care beneficiază tot un pensionar care a lucrat la stat.

Haideţi să vă mai spus un lucru: în sistemul de pensii publice, avem pensiile din sistemul public şi pensiile speciale, foarte multă lume s-a uitat pe pensiile speciale şi acolo am şi dat un exemplu, cea mai mare pensie specială este undeva la nivelul 79.000 de lei. Vreau să ştiţi că şi în sistemul de pensii publice cea mai mare pensie e aproximativ 39.000 de lei. În sistemul de pensii publice, pe baza contributivităţii, 39.000 de lei. Care a lucrat la stat şi care a venit cu salarii din acestea foarte mari. De aceea e important, totuşi, când vorbim de sistemul public, să ne uităm la echitate, să ne uităm la contributivitate şi la motivarea angajaţilor, dar şi la performanţa instituţiilor”, a adăugat ministrul.

Legea ar putea fi gata până în 2022

Tot în acest context, ministrul Muncii, Raluca Turcan a mai transmis că şi-ar dori ca noua lege a salarizării să fie gata în 11, maxim 12 luni de zile. Odată ce legea va fi implementată, românii din sistemul bugetar vor avea parte de salarii mult mai mici, mai ales acolo unde sporurile sunt peste limita admisă.