Ultimă oră! Ce bani vor primi minerii, după protestul de pe Valea Jiului

Angajații Complexului Energetic Hunedoara (CEH) vor primi salariile restante pentru luna ianuarie. Mâine, minerii trebuie să primească banii pe card.

protest mineri bani
protest mineri bani

Guvernul României, reprezentat de Ministerul Muncii și cel al Energiei, a promis suma utilă pentru plata salariilor restante, respectiv a chenzinei a doua din ianuarie, pentru cei 4.010 angajați ai CEH. Suma completă plătită în această tranșă este de aproximativ 9 milioane lei. Ea se va încasa miercuri, 24 februarie. Anunțul a fost făcut oficial de Prefectura Hunedoara. Dacă minerii nu își primesc salariile, așa cum s-a promis, aceștia amenință din nou cu greva.

Banii au ajuns în trezorerie

Conform celor spuse de directorul AJOFM Hunedoara, Georgeta Tomuță, în ultimele zile angajații agenției au lucrat exclusiv pentru pregătirea ordinelor de plată. Aceștia le-au finalizat și le-au trimis azi la Trezoreria Română.

În cursul zilei de astăzi, Trezoreria a făcut transferul către băncile unde au conturile deschise angajații companiei. Așadar, mâine, în jurul prânzului cel târziu, banii ar urma să ajungă deja la fiecare angajat în parte, pe cardul de salariu.

protest mineri bani
protest mineri bani

Pe data de 17 februarie, după ce s-a întâlnit cu minerii de la Lupeni și nu numai, prefectul de Hunedoara, Călin Marian, a luat decizii radicale. Acesta a semnat o convenție cu liderii sindicali. Prin acest document, prefectul a promis, în calitate de trimis al guvernului, că salariile din luna ianuarie vor fi plătite până pe data de 26 februarie.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, alături de reprezentanții minerilor care și-au spus nemulțumirile la mina de pe Valea Jiului  au reușit să rezolve problema, în prima zi a săptămânii. Aceștia au primit promisiunea că le vor fi date toate salariile restante și restul plăților nefăcute, precum și bonurilor. Salariile ar urma să fie plătite în zilele de 25 și 26 februarie. Turcan, dar și liderii de sindicat, le-au solicitat minerilor să iasă la suprafață și să oprească protestul.

Luni seara, protestul a luat sfârșit, după 7 zile de chin pentru mineri. La scurt timp după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat ce au vrut minerii să audă, aceștia din urmă au renunțat la protest. Ei au ieșit la suprafață, din mina Lupeni, după ce au stat nopți la rând la 400 de metri subteran.

sursă foto sugestiv / arhivă online