Ultimă oră! Rafila anunță când ar putea renunța românii la purtarea măștii în aer liber

Sunt vești noi pentru români! Medicul Alexandru Rafila a făcut noi declarații legate de purtarea obligatorie a măștii de protecție.

alexandru rafila
alexandru rafila

Alexandru Rafila a vorbit despre momentul în care românii ar putea să nu mai poarte mască în aer liber. Totul ține de noi!

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, deputatul Alexandru Rafila a declarat marți la Antena 3 mai multe detalii legate de masca de protecție. Acesta este de părere că se poate renunța la purtarea măștii în aer liber într-un moment important al pandemiei de coronavirus, din România. Este vorba despre momentul în care nu se va mai raporta transmitere comunitară a virusului. Atunci, masca ar putea fi dată deoparte. Totul ține de modul în care evoluează campania de vaccinare și de cum se extind noile tulpini și în țara noastră.

„În măsura în care Romania nu mai are transmitere comunitară. În momentul în care transmiterea comunitară nu mai are loc, s-ar putea lua măsura (renunțării la obligativitatea măștii de protecție în aer liber, n.red.)”, a conchis Alexandru Rafila.

În acest context, Alexandru Rafila a mai explicat că și persoanele care merg singure pe stradă trebuie să poarte mască. Acesta a mai spus că nu este de acord cu amendamentul AUR care elimină obligativitatea purtării măștii în spații deschise. Atât el, cât și mai mulți reprezentanți ai sănătății nu sunt de acord cu propunerile partidului AUR.

masca obligatorie
masca obligatorie

Masca rămâne coșmarul românilor, însă este obligatorie

În continuare, în România, masca de protecție este obligatorie. Aceasta se poartă în interior, atunci când vine vorba despre spații publice, locuri de muncă, metrou, tren, autobuz, avion, precum și în orice alt mijloc de transport în comun. Masca se poartă în toate magazinele și toate instituțiile. Mai mult, în exterior, masca este la fel de obligatorie. Românii care nu poartă mască riscă să primească amenzi usturătoare.

De partea cealaltă, specialiștii în Sănătate Publică declarase, încă din primele zile ale Campaniei de Vaccinare împotriva coronavirusului, că masca va rămâne o măsură de protecție valabilă. Și acum, medicii recomandă portul măștii chiar și pentru cei care s-au vaccinat. Vaccinarea de coronavirus ajută la eliminarea riscului de deces provocat de coronavirus. Cu toate acestea, o persoană se poate îmbolnăvi de coronavirus, după vaccinare. În schimb, aceasta nu va dezvolta forme grave ale bolii, datorită vaccinului. Până în momentul de față, în România au fost raportate peste 3950 de persoane care s-au îmbolnăvit de coronavirus după ce s-au vaccinat, la o anume perioadă. Aceștia nu au dezvoltat forme grave, însă portul măștii îi ajută să nu transmită boala la persoane nevinovate.