Ultimă oră! Șoc anafilactic, după vaccinul împotriva COVID, la un pacient român

În România a fost înregistrat un nou efect sever al vaccinului împotriva coronavirusului. De data aceasta, reacția severă este la Astra Zeneca, produs de Oxford.

efect advers vaccin astra zeneca
efect advers vaccin astra zeneca

Situație fără precedent în România! Medicii sunt în alertă din cauza unui nou efect advers la vaccinul de coronavirus. Este vorba despre vaccinul Astra Zeneca.

Totul a început în momentul în care o femeie de 46 de ani din județul Olt a avut o reacție adversă de tip anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca. Anunțul odicial a fost făcut de reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva coronavirusului.  Conform datelor CNCAV, starea pacientei s-a ameliorat rapid, după ce i-au fost acordate îngrijiri medicale de specialitate.

Femeia, în vârstă de 46 de ani a fost vaccinată duminică într-un centru de vaccinare din județul Olt. Aceasta a prezentat o reacție severă post vaccinare, de tip anafilactic.

„Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică cu criterii de șoc anafilactic. Menționăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice”, spun cei de la CNCAV.

vaccin astra zeneca
vaccin astra zeneca

În acel moment, tot personalul medical care se afla în centrul de vaccinare i-a acordat imediat îngrijirile medicale de specialitate. Acestea au fost aplicate conform procedurilor existente. Femeia s-a simțit mult mai bine după proceduri.

La scurt timp a fost cerut serviciul de urgență. Paramedicii s-au ocupat de transportul pacientei la spitalul din Slatina pentru îngrijiri medicale suplimentare. Medicii au intervenit rapid, pentru a nu pune viața femeii în pericol.

Comitetul Național pentru Coordonarea Vaccinării mai anunță că în aceste momente starea femeii este bună. Chiar și așa, aceasta va rămâne sub supraveghere medicală, potrivit recomandărilor de specialitate.

Efect sever și la Pfizer

Și ieri, un efect sever a fost înregistrat la vaccinul de coronavirus realizat de Pfizer. Un bărbat care făcea dializă a avut probleme grave de sănătate în momentul în care a făcut rapelul. Din fericire, acesta a fost ajutat de medici la timp.

În rest, la sutele de mii de români care s-au vaccinat până în prezent au apărut reacții comune de nivel ușor sau mediu. Cea mai întâlnită reacție este febra. Au mai fost raportate efecte adverse precum: dureri musculare, dureri în zona vaccinării, amețeală, dureru de cap, dureri osoase, articulare, creșterea tensiunii sau senzația de somb și de greață. Dacă ae exista un efect sever la pacient, acesta ar apărea, conform testelor, în primele 15 minute. Din acest motiv, românii care se vaccinează sunt supravegheați încă 15 minute de medici, în momentul în care se vaccinează.

Sursă foto – sugestiv/arhivă online