Nici în România, situația produsă de posibilele reacții adverse severe ale vaccinului Astra Zeneca Oxford, nu este una bună.  Tot mai mulți români aleg să renunțe la imunizare. Acest lucru se vede în cifrele bilanțului legat de programări.

Mai bine de 207.000 de cetățeni români care erau programați la vaccinare cu vaccinul produs de  AstraZeneca au luat o decizie rapidă și și-au anulat programarea începând cu luna martie. Decizia la celor mai mulți români a fost luată imediat ce au apărut primele știri legate de vaccin și tromboze severe.

Ce au transmis autoritățile

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță. Acesta nu este mulțumit de faptul că românii se programează, ocupă un loc, iar apoi anulează programarea pe ultima sută de metri. Mai mult, medicul militar îi îndeamnă pe români la vaccinare.

Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea”, a spus el.

astra-zeneca-vaccin
astra-zeneca-vaccin

Sunt prea multi romani care amână programările

Valeriu Gheorghiță susține că acest număr reprezintă un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat.

Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță.

Tot în acest context, Valeriu Gheorghiță a mai spus că cel mai probabil, românii care s-au speriat și care au anulat programările pentru AstraZeneca s-au înscris pe listele de așteptare pentru un alt vaccin, în condițiile în care numărul celor aflați pe liste a rămas constant.

În România, cele mai multe vaccinuri utilizate sunt cele produse de Pfizer/ BioNTech.  Oamenii s-au obișnuit cu existența acestui ser de imunizare împotriva coronavirusului deoarce el a fost primul aprobat de EMA. Cu toate acestea, Moderna are aceeași eficacitate, iar Astra Zeneca Oxford nu este dovedit că provoacă tromboze. În luna aceasta, cel mai probabil după data de 15, vor ajunge în România primele tranșe de vaccin produse de Johnson and Johnson. Acesta va fi primul vaccin din Europa care se administrează doar într-o singură doză, fără să mai aibă nevoie de rapel.