Vești noi pentru români. Se anunță schimbări majore la programul Noua Casă. În anul 2021 sunt mai puțini beneficiari față de anul trecut.

Schimbări în programul Noua Casă

Mai exact, plfonul de garanții al programului Noua Casă, înlocuitorul Primei Case, scade cu un sfert în 2021, anunță specialiștii. Motivul este dat de situația economică, dar și de alți factori externi.

Nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, cu 500 de milioane de lei sub cel de anul trecut. Anunțul a fost făcut oficial de reprezentanții Fondului Naţional de Garantare.

Suma ar ajunge pentru aproximativ 6000 de beneficiari, dacă s-ar lua în considerare plafonul maxim. Anul trecut, plafonul de două miliarde de lei a fost aproape epuizat și garanția statului a ajuns la aproximativ 8.000 de beneficiari. Din acest motiv, anul acesta s-au propus schimbări majore în sistem.

programul-noua-casa-2021
programul-noua-casa-2021

Ce valoare au locuințele

Valoarea locuințelor vechi sau consolidate care pot fi cumpărate este de 70.000 de euro, cu un avans de 5%. Pot fi achiziționate și locuințe mai scumpe, însă avansul va fi mult mai mare, chiar de 15%. Românii primesc lista avansurilor în momentul în care contactează o agenție pentru imobiliare, sau chiar banca.

Prin program pot fi achiziționate case sau apartamente cu o valoare de cel mult 140.000 de euro. Așadar, în momentul de fată, programul Noua Casă nu diferă extrem de mult față de creditarea ipotecară normală a băncilor, care solicită un avans în zona acestui procent.

Accesul în noul program a fost destul de îngreunat de decizia guvernului de a amâna aplicarea unei cote reduse de TVA de 5%. Anul trecut, fusese dată undă verde pentru o hotărâre de a lărgi această cotă diminuată până la un plafon de 140.000 de euro. Cu toate acestea însă executivul PNL din acel moment a schimbat totul pe ultima sută de metri. Mai exact, Guvernul a prorogat aplicarea pentru începutul lui 2022 cu motivatia că s-ar pierde venituri bugetare de 200 de milioane de lei.

Nivelul de cinci procente se va aplica la fel ca cărțile trecute, pentru locuințe de până la circa 93.000 de euro. Totul ține însă de decizia cumpărătorilor.