Vești bune pentru români! Mai bine de 100.000 de doze de vaccin Moderna vor sosi mâine la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Autoritățile anunță că transportul, va fi pe cale terestră, fiind asigurat de firma producătoare. Vestea a fost dată de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Un număr de 106.800 doze de vaccin Moderna vor ajunge vineri la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale, după cum au fost realizate listele de așteptare. Programările pentru aceste doze sunt deja făcute, iad numărul românilor care doresc să se vaccineze este în creștere.

vaccin moderna
vaccin moderna

Dozele vor fi distribuite în felul următor

-Centrul Naţional de Stocare Bucureşti – 32.600 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Braşov – 5.600 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Cluj -11.200 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Constanţa – 15.400 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Craiova – 2.800 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Iaşi – 18.200 doze;

-Centrul Regional de Depozitare Timişoara – 21.000 doze.

Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021 în România. Cu acest vaccin au fost vaccinate mult mai puține persoane față de Pfizer sau Astra Zeneca.

În România, vaccinul Moderna, este din ce în ce mai utilizat. Românii au prins încredere și în acest vaccin. Moderna merge pe aceeași tehnologie ARN mesager ca și vaccinul de la Pfizer. Campania cu acest vaccin a debutat din data de 4 februarie 2021, dar au venit mai puține doze decât celelalte două vaccinuri folosite. Până acum, 31.204 persoane au fost vaccinate cu prima doză din vaccinul Moderna și 47.408 au primit deja și rapelul, care se face la patru săptămâni.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis la jumătatea acestei săptămâni că s-a decis deschiderea a 73 de noi cabinete pentru programare pentru activitatea imunizării cu vaccinul Moderna. Vaccinarea la noile centre va începe pe 15 martie, iar capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet în parte este de 60 de persoane pe zi. Până acum,  în aceste cabinete se vor putea vaccina zilnic peste 4.300 de persoane, potrivit unui comunicat CNCAV.

Referitor la dozele de vaccin care o să sosească în perioada următoare, până la finalul lunii martie (…) avem un total de peste 2,6 milioane de doze de vaccin. O să menţionez doar totalul pentru fiecare tip de vaccin. Astfel, pentru vaccinul produs de către BioNTech-Pfizer – 1.112.000, pentru cel produs de Moderna – 268.000 şi pentru cel produs de AstraZeneca – 1.300.000 de doze. Pentru luna martie”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.