Sunt persoane care au anumite alergii ce nu permit unele vaccinuri. Un exemplu este cazul vaccinului anti-gripal, care nu poate fi făcut decât în anumite condiții, dacă doritorul are alergie la ou. Sunt vaccinuri care pot conține urme de albuș de ou și de aceea trebuie consultat un medic înainte. Din acest motiv, pentru că și România va primi vaccinurile de coronavirus, tot mai mulți oameni care au alergii se întreabă dacă vor putea fi vaccinați.

Cine se poate vaccina

Ei bine, oamenii care au alergii la mâncăruri, latex sau polen pot face vaccinul Pfizer. Anunțul a fost făcut oficial de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, anunță New York Times citat de Mediafax.

Reprezentanții Centrului din Statele Unite au declarat că persoanele care au avut reacții severe la alte vaccinuri pe care le-au făcut de-a lungul vieții ar trebui să spună acest lucru medicilor de familiei. Ei pot primi vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului, cu o condiție. Medicii îi vor monitoriza minim 30 de minute după vaccinare, pentru a putea interveni în cazul unor reacții adverse puternice.

Ultimele informații de la Centru vin ca o noutate, deoarece acum puțin timp, specialiștii declarau că nu este recomandată vaccinarea la persoanele care ar avea vreo alergie. În cadrul unui webinar cu medici, oficialii CDC au explicat că pacienții cu antecedente trebuie să comunice cu cei care îi vor vaccina. Deja au existat și primele urmări negative ale vaccinării. Două cazuri de anafilaxie la lucrătorii din domeniul sănătății britanici au fost anunțate după ce aceștia au primit Pfizer/BioNTech.

Vor putea persoanele cu alergii să se vaccineze anti coronavirus? Ce spun specialiștii
Vor putea persoanele cu alergii să se vaccineze anti coronavirus? Ce spun specialiștii

„Oamenii care raportează aceste tipuri de reacții anafilactice la alte vaccinuri sau soluții injectabile pot primi vaccinul, dar ar trebui să fie sfătuiți cu privire la riscuri și să echilibreze aceste riscuri cu beneficiile vaccinării”, a explicat Sarah Mbaeyi, ofițer medical la Centrul Național al CDC pentru Imunizare și Boli Respiratorii.

Mbaeyi a mai explicat că alergiile la alimente, latex, polen sau alte substanțe nu reprezintă un pericol pentru vaccinare. Până în acest moment, reacțiile alergice severe la vaccinuri au fost destul de rare.